Архив за октомври 2015

III конгрес по обща медицина с международно участие

III конгрес по обща медицина с международно участие

III конгрес по обща медицина с международно участие

III конгрес по обща медицина с международно участие

III конгрес по обща медицина с международно участие

III конгрес по обща медицина с международно участие

III конгрес по обща медицина с международно участие

III конгрес по обща медицина с международно участие

III конгрес по обща медицина с международно участие

 

Следването на медицина е дългосрочна и конвертируема инвестиция

Проф. д-р Славчо Томов: Следването на медицина е дългосрочна и конвертируема инвестиция

София. Все повече кандидат-студенти се ориентират към една много голяма и дългосрочна инвестиция, каквато е медицината. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” проф. д-р Славчо Томов, ректор на Медицинския университет в Плевен. „През последните години към висшите медицински училища и в частност към нашия университет и то към определени специалности интересът не само, че не намалява, а тенденцията е да нараства, въпреки намаляващия брой на завършващите средно образование деца”, отбеляза проф. д-р Томов. „Полагаме усилия да популяризираме висшето ни училище, което е нормално и също не е без значение. Тези, които завършват средно образование, все повече се ориентират към една много голяма дългосрочна инвестиция в медицината. Тя е най-сигурната и дългосрочна инвестиция, която е и конвертируема. Ако я получите в едно добро медицинско училище тя става конвертируема в ЕС и в света”, коментира проф. Томов. Той допълни, че през годините тази инвестиция не само, че не се обезценява, а напротив – повишава своята стойност. „Един лекар, трупайки опит през годините, става много по-желан и търсен, веднъж от пациентите и втори път от болниците, които се конкурират за него”, посочи проф. д-р Томов. Той добави, че българските и чуждестранни лекари, завършили Медицинския университет в Плевен и реализирали се последствие в други страни, се превръщат в положителни посланици на България в чужбина.

Проблемът с незаетите лекарски практики

Д-р Галина Василева, РЗОК – Велико Търново: Проблемът с незаетите лекарски практики не е само на местно ниво, а е в национален мащаб

Велико Търново. Проблемът с незаетите лекарски практики не е само на местно ниво, а е в национален мащаб. Това каза в интервю за Радио „Фокус” – Велико Търново д-р Галина Василева, директор на Районната здравноосигурителна каса във Велико Търново. По думите й, причина за това е липсата на лекари. „В област Велико Търново има проблем с недостиг на медицински лица в общините Златарица и Лясковец. В град Златарица има само една заета практика, а в община Лясковец от пет практики са заети само две, тоест има 3 свободни. Община Сухиндол също представлява проблем, тъй като там има само един общопрактикуващ лекар, а свободните практики са три”, каза д-р Галина Василева. Тя обясни, че в Община Велико Търново има незаети лекарски практики в Дебелец, Килифарево, Вонеща вода, Присово, Церова кория, Шереметя, Леденик, Балван и Самоводене. „Това са свободните практики, които са обявени. В голяма част от населените места има разкрити допълнителни адреси, които се обслужват от лекари. От години нямаме нови лекари, желаещи да указват първична медицинска помощ”, допълни директорът на РЗОК-Велико Търново.
Рени ПЪРВАНОВА

Здраве

9 въпроса за ОВИ

Всяка майка знае съкращението ОВИ – остра вирусна инфекция. Тя има много симптоми и се появява често, особено при малките деца и особено през зимата. Предлагаме ви отговори на най-важните неща, които трябва да знаете за ОВИ.

 

1 ЛЕСНО ЛИ СЕ „ХВАЩА“ 

 

В действителност да. Достатъчно е мъникът да е леко настинал от снега, дъжда или вятъра и имунитетът му спада. Това прави организма податлив на атакуващите вируси в яслата, детската градина, площадката или центровете за забавления.

 

2 КАКВИ СА ОСНОВНИТЕ СИМПТОМИ 

 

Симптомите могат да бъдат разделени в две основни групи – локални и общи. Към първите се отнасят кихането, кашлицата, секретите от носа и болките в ушите. Вторите показват реакциите на целия организъм на детето – повишена телесна температура, отпадналост, болки в мускулите и главата.

 

3 КАК СЕ УСТАНОВЯВА ОВИ 

 

Опитният педиатър може да постави диагноза само по преглед и разговор с майката. Все пак, ако лекарят ви помоли да направите кръвни изследвания, изпълнете заръките му. Резултатите показват наличието на инфекция.

 

4 ДА ПОТЪРСИТЕ ЛИ МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ ПРИ ПЪРВИТЕ СИМПТОМИ

 

Прегледът при педиатъра, особено на дете под три години, е задължителен. Над тази възраст, с много внимание, можете да приложите изпитаните и препоръчаните ви от педиатър методи за лечение на първоначалните симптоми.

 

5 ДА ДАВАТЕ ЛИ ВЕДНАГА ЛЕКАРСТВА

 

Преди да дадете медицински препарат на детето, консултирайте се с лекар. Опитайте се първо да подсилите хлапето с мед, чай, топла вана. Не експриментирайте с наследника си: при влошаване на състоянието потърсете медицинска помощ.

 

6 КОЯ Е ПЪРВАТА ПОМОЩ

 

Първата помощ, която можете да приложите при леките симптоми, е да направите топла вана на крачетата. След нея помолете мъника да изпие чаша топъл малинов чай с мед и лимон, естествено в топлите завивки в леглото.

 

7 ПОМАГАТ ЛИ ИНХАЛАЦИИТЕ

 

Да, но могат да се прилагат само върху деца без повишена температура. Не е нужно детето да диша над горещата вода. Достатъчно е да затворите вратата на кухнята, да сложите голяма тенджера с вода на котлона и след като заври, да поставите вътре лайка. Детето ще вдишва полезния аромат, докато си играе.

 

8 С КАКВО ДА ГО ХРАНИТЕ

 

По време на болестта е добре да приложите диета за детето. Премахнете месото, сладките и мазните храни. Подбирайте растителна храна и млечни продукти. Не забравяйте топлите напитки – чай, мляко.

 

9 КОГА МОЖЕ ДА ЗАПОЧНЕ ЗАКАЛЯВАНЕТО

 

Можете да закалявате детето по всяко време, независимо от сезона. Има едно основно условие – детето трябва да е напълно здраво. Ако е прекарало ОВИ, продължете закалителните процедури поне две седмици след оздравяването му.

 

 

Автор: Десислава Христозова
Консултант: д-р Ирена Влахова – специализант педиатър, Университетска детска болница, МУ-София

Високото артериално налягане

Високото артериално налягане трябва да се измерва в домашни условия

Съвети от Microlife за избор на апарат и извършване на измерването

Според проучване един от всеки трима американци е с високо артериално налягане. Сега 65 млн. американци се намират в потенциално рисково състояние. Смъртните случаи са се увеличили с 30% през последните 10 години. Според експерти, всеки човек с високо артериално налягане трябва редовно да го контролира у дома. Изборът на удобен, точен и достоверен домашен апарат за кръвно налягане и правилната му употреба е лесен, ако пациентите следват няколко важни съвета.

Според проучване, публикувано в Журнал на Американската Медицинска Асоциация (JAMA), измерването на артериалното налягане в домашни условия е дори по-полезно отколкото в клиника. Според авторите на проучването: „Измерването на артериалното налягане (BP) в домашни условия е по-точно по отношение на прогнозирането отколкото измерването на ВР в клиника. ВР трябва системно да се измерва в домашни условия при пациенти, подложени на лечение за хипертония”.

Инструкциите за артериално налягане на Американската Асоциация за Сърдечно-съдови заболявания гласи, че контролирането на артериалното налягане в домашни условия е важно, защото „то информира и пациента, и лекаря за тенденции или внезапни промени в нивото на налягането, елиминира „ефекта на бялата престилка” (повишаване на артериалното налягане на даден човек в присъствието на медицинско лице) и позволява по-често сравняване на данни от измерване на артериалното налягане”.

”Изборът на точен, достоверен и лесен за експлоатация апарат за измерване на артериалното налягане е лесен, ако пациентът знае какво търси”, според доктор Джеймс Маулт, кардиохирург и главен медицински служител на Microlife. “Можете да провеждате домашен контрол с нови, удобни за употреба апарати за артериално налягане, които са толкова точни, колкото и тези, използвани от лекарите”, казва доктор Маулт.

Можете да изберете апарати за горната част на ръката или апарати за китка. Те биват автоматични и полуавтоматични, с нови МАМ и РАД технологии, които позволяват три последователни измервания на артериалното налягане или измерване на налягането с едновременно проследяване на състоянието на пулса. Има също така и апарати за артериално налягане с памет, които позволяват на пациента да записва всяко измерване и лесно да проследява броя измервания заради следващото си посещение при лекаря.

Според доктор Маулт, при избора на апарат пациентът трябва да има предвид следните три неща:

  1. Изберете модел, с който лесно ще измервате артериалното налягане на собствената Ви ръка.
  2. Изберете апарат за артериално налягане, който е клинично валидиран според критериите на Британското Хипертонично Общество (BHS). Потърсете логото на BHS върху опаковката.
  3. Изберете апарат, който ще съхранява измерванията на артериалното налягане, така че лесно да можете да ги предоставите на лекаря си.

Апаратите за артериално налягане Microlife притежават тези характеристики, валидирани са клинично според критериите на Британското Хипертонично Общество (BHS) и се предлагат в аптеките по целия свят. BHS е световен авторитет по отношение качеството на апарати за измерване на артериалното налягане.

Когато се извършва измерването – казва доктор Маулт – важно е да се следват указанията на производителя за употреба на апаратите. В допълнение, пациентите трябва да следват следните елементарни стъпки, за да са сигурни, че са провели точно измерване на артериалното налягане:

  1. Имайте под ръка лист и химикал, за да запишете измереното артериално налягане. Някои апарати за артериално налягане записват и съхраняват измерването автоматично.
  2. Седнете в тиха спокойна стая, докато оголената ръка почива върху маса или друга подложка.
  3. Обгърнете горната част на ръката или китката (в зависимост от вида на Вашия апарат) с маншета. Тя трябва да е приблизително на височината на сърцето. Следвайте указанията на производителя, за да го нагласите и използвате правилно.
  4. Извършете измерването.
  5. Запишете получените данни, времето и датата на измерването.


За Microlife

Microlife е световният лидер в разработването и производството на медицинско диагностициращо оборудване за домашно наблюдение и клинична употреба. Апарати за артериално налягане, електронни термометри, астма-монитори са основен обект на разработка на Microlife. Световна компания с офиси в Европа, Азия и САЩ, Microlife е известна с високото качество на продуктите си и световната си дистрибуторска мрежа. Microlife изнася над 35 млн. единици всяка година във всички части на света. Всяка единица използва водеща прогресивна технология за измерване на ключови здравословни индикатори. Семейството на Microlife се състои от повече от 2400 всеотдайни служители по целия свят и се е посветила на непрекъснати научни изследвания и разработки на медицински устройства, които дават възможност на хората отговорно да контролират собственото си здраве.

ИНЖЕНЕРНА ФИЗИКА

Пловдивски Университет „Паисий Хилендарски“ – ИНЖЕНЕРНА ФИЗИКА

През първите две години на следването си студентите от специалността „Инженерна физика“ изучават общообразователни математически и физически дисциплини, които формират базисното обучение.

Студентите от специалността получават и подготовка по Информационни технологии, Статистическа обработка на данни, Електротехника, Специализиран приложен софтуер, Химия и др.

В учебния план са включени четири профилиращи модула: МЕДИЦИНСКА ФИЗИКА, НОВИ МАТЕРИАЛИ,ПОЛИМЕРИ И ПОЛИМЕРНИ ТЕХНОЛОГИИЛАЗЕРНИ И ФОТОННИ ТЕХНОЛОГИИ, които студентите избират според интересите си. В модулите има както фундаментални курсове, така и 600 часа избираеми дисциплини, които дават възможност за получаване на специфични знания и умения, пряко свързани с облика на модула.

Профилиращият модул „МЕДИЦИНСКА ФИЗИКА“ включва дисциплини, които изучават средствата и методите за профилактика, диагностика и лечение на заболяванията на човека, основани на използването на физически методи, а също изучаване на въздействието на физическите фактори върху човека и другите биологични обекти.

По същество всяко постижение на медицината представлява приложение на физически и химически методи в нейната практика. Всички методи за диагностика и лечение имат за основа или използват физически явления или закономерности. Съвременната медицина се нуждае от много по-сериозно присъствие на специалисти по физика, отколкото досега. Навлизането на все по-модерна техника в здравните заведения налага наличието в тях на екипи, в състава на които трябва непременно да има физици и инженери.

Профилиращият модул „Нови материали“ е предназначен за желаещите да се занимават в областта на разработването и охарактеризирането на нови материали. Иновативните материали са в основата на бурното развитие на технологиите през последното десетилетие, което определя необходимостта от специалисти в това направление. Предвидените за изучаване дисциплини дават задълбочени познания за структурата, физичните и химичните свойства на различни нови материали, като диелектрици, полупроводници, полимери, метали, хибридни и нанокомпозитни материали. Модулът съчетава теоретичните знания с експериментални умения. Обучаващите се ще бъдат запознати и с конкретни практически приложения на новите материали в различни области на науката и промишлеността. На базата на получените комплексни знания и умения студентите могат да имат самочувствие на компетентни и конкурентоспособни съвременни специалисти. Реализацията на завършилите модула може да бъде в широк кръг от области, например изпълняване на технологични процедури във фирми от машиностроенето, приборостроенето, полимерната и химическата промишленост, биотехнологиите, здравеопазване и др.; заемане на ръководни позиции в отделите „Научноизследователска дейност“ на големи компании; водещи учени в различни изследователски лаборатории и научни институти или да бъдат преподаватели във висши училища.

Профилиращият модул ПОЛИМЕРИ И ПОЛИМЕРНИ ТЕХНОЛОГИИ“ има за цел да запознае обучаващите се със специфични особености на свойствата на високомолекулните съединения и разнообразните области на приложението им. В модула са включени учебни дисциплини, които изграждат фундаментални знания за физичните, физикохимичните и физико-механичните характеристики на полимерите в контекста на причинно-следствените връзки структура-свойства-приложения. Специално внимание се обръща върху най-съвременни тенденции в науката и икономиката, свързани с класове полимери, получавани от възобновяеми източници. Познаването на техните физични и физико-химични свойства дава възможност за разработването на нови материали, които са екологично чисти, биоразградими и в повечето случаи – нетоксични. Модулът осигурява компетентности за разработване и приложение на нови самоорганиращи се полимерни материали с приложение в медицината, биотехнологиите и нанотехнологиите. В същото време се предвижда получаването на технологични знания в областта на рециклирането и преработката на „класическите“ синтетични полимери.

Профилиращият модул „ЛАЗЕРНИ И ФОТОННИ ТЕХНОЛОГИИ“ представлява синтез от учебни дисциплини, които имат за цел да създадат една стабилна и универсална система от знания, на базата на която се изграждат практически умения и знания, необходими за овладяването на съвременните оптични технологии. Тази специалност има амбицията да подготвя кадри, които след дипломирането си благодарение на придобитите общи универсални знания и умения ще са способни за кратко време да овладяват нови компетентности и да се адаптират бързо към изискванията на индустрията. Това особено се отнася до високотехнологичните области с висок темп на технологично обновление, каквито например са лазерните и оптичните технологии.

Предвидена е стажантска практика във водещи регионални предприятия, учреждения и институти.

Завършилите тази специалност могат да провеждат експериментална, теоретична, технологична и конструкторска дейност по разработване, внедряване и усъвършенстване на съществуващи методи за анализ, контрол и изпитания на материалите в индустриални, научноизследователски, учебни и здравни лаборатории, както и да работят в софтуерни фирми, медицински центрове, банки и др.

След завършване на специалността студентите могат да продължат обучението си в образователно-квалификационната степен „магистър“ във факултета, в други факултети на университета или в друго висше училище.

Имена и телефони на лекари

Medical College Телеорман

COUNTY медицинска асоциация – Телеорман

 

Dr. Angelescu Viorica: Family doctor – angelescu.viorica@yahoo.com ; 0745168933

 

Dr. Bacarna Emilia: Family doctor-  bacarnae@yahoo.com ; 072638813

 

Dr. Corcodel Gabriela: corcodelgabriela@yahoo.com ; 0734829744

 

Dr. Dida Mariana: Pediatrist – dida.mariana@yahoo.com ; 0723218270

 

Dr. Dirva Cristina: Family doctor – cristinadirva@yahoo.com ; 0766323520

 

Dr. Dobre Doina: Family doctor – cmi dobre@yahoo.com ; 0760291561

 

Dr. Draghici Alice: Oncologie – alice.draghici44@yahoo.com ; 0721203495

 

Dr. Dumitrascu Catalin Alexandru : Еmergency Medicine -dumitrascu.catalin1@gmail.com; 0766459166

 

Dr. Dumitrascu Luminita Mihaela : Medic epidemiolog – dumitrasculuminita5@gmail.com ; 0722265091

 

Dr. Dumitrascu Roxana : Medic balneofizioterapie – dumitrascu.catalin1@gmail.com

 

Dr. Filip Valentin : valifilip51@yahoo.com ; 0723157686

 

Dr. Fronie Valeria : Family doctor – froniev@yahoo.com ; 0766564718

 

Dr. Gogoasa Elena : Family doctor – e.gogoasa@yahoo.com ; 0760691212

 

Dr. Iatan Doina: Family doctor – ynamariana@yahoo.com ; 0723290432

 

Dr. Ilincescu Bogdan: Family doctor – ilincescu_bogdan@yahoo.com ; 0763699905

 

Dr. Ivascu Paul: Radiologie – sir_cryss@yahoo.com ; 0722972669

 

Dr. Ivascu Vasilica :  Internal Diseases – sir_cryss@yahoo.com ;  0723263195

 

Dr. Mandoiu Aurelia Catalina:  Medicina generala  – mandoiu13@yahoo.com  ; 0746020299

 

Dr. Mandoiu Dumitru:  Medicina generala – mandoiu13@yahoo.com  ; 0744678094

 

Dr. Marin Carmen:  Family doctor – cmimc70@yahoo.com  ;  0728027511

 

Dr. Mincinoiu Viorel:  Family doctor – viorelmincinoiu@yahoo.com ; 0766472474

 

Dr. Mohora Madalina Ileana :  Radiologie – madalinamohora@gmail.com ; 0766685109

 

Dr. Moraru Laura Rodica :  Family doctor – rodicamihaimoraru@yahoo.com ;  0744484098

 

Dr. Mosu Cristina : Family doctor- ccmosu@yahoo.com ;  0740490778

 

Dr. Negoi Antoaneta :   Family doctor – santomed09@yahoo.com ;  0767554435

 

Dr. Niculae George:  Internal Diseases – nicomed_servmed@yahoo.com  ;  0744539678

 

Dr. Petcu Dragos:  Family doctor – petcudragos@yahoo.com  ;  0744750921

 

Dr. Petcu Dorina:   Family doctor – petcudragos@yahoo.com  ;  0744750921

 

Dr. Petre Violeta:  Family doctor – violeta.petre2008@yahoo.com  ;  0724321582

 

Dr. Pirvan Angelica:  Ginecologie – boxi.2007@yahoo.com  ;  0760113116

 

Dr. Pirvan Catalin:  Family doctor – boxi.2007@yahoo.com  ;  0760113116

 

Dr. Popa Andrea Cristina:  Recuperare – md_andreea_popa@yahoo.com  ;  0769279312

 

Dr. Popa Cristian: Psihiatrie- cpopa_cristian@yahoo.com  ; 0743266774

 

Dr. Popa Luminita:  Family doctor – luminita_popa12@yahoo.com  ;  0744482143

 

Dr. Popa Mihaela:  Family doctor – mihaelapurcarescu@gmail.com  ;  0743055469

 

Dr. Preda Adina:  Medic primar laborator – adinapreda@gmail.com  ;  0740371897

 

Dr. Predila Florea:  Family doctor – florin.predila@yahoo.com  ;  0722614349

 

Dr. Radu Adrian:  Chirurgie – medexcela@yahoo.com  ;  0722217898

 

Dr. Radu Monica:  ginecologie – medexcela@yahoo.com  ;  0722217898

 

Dr. Raduslav Nicolae:  Pediatrist – nicomed_servmed@yahoo.com  ;  0729111769

 

Dr. Roata Marius:  Family doctor – roatamarius@yahoo.com  ;  0765971110

 

Dr. Rosu Gabriela:  Family doctor – dr_rosu_gabriela@yahoo.com  ;  0761147578

 

Dr. Tambu Florica: Family doctor – cmi_tambu@yahoo.com  ;  0766714446

 

Dr. Vilcu Florenta:  Family doctor – drvilcu@yahoo.com  ;  0722347830

 

Dr. Virtopeanu Georgeta:  Family doctor – vartopeanu.georgeta@gmail.com;  0740073261

 

Dr. Zarnoianu Zizi:  Family doctor – zarnoianu.zizi@yahoo.com  ;  0744751624

 

 

Районната колегия – Велико Търново

Българска Медицинска Асоциация

 

Dr. Albena Nikolaeva Lambeva – Regional health inspection; Pediatrist – 0887/933-120; albena13.vt@mail.bg

 

Dr. Maya Georgieva Popova –  Infectionists – 0888/432-484; mayapopova@abv.bg

 

Dr. Anka Ilieva Mihailova–    Internal Diseases, cardiologist  – 0888/689-739; ani13@abv.bg

 

Dr. Yordanka Georgieva Tomova–    Internal Diseases, cardiologist – 0887/795-736; tomova_d@abv.bg

 

Dr. Chavdar Bozhkov Vladimirov– Internal Diseases, cardiologist  – 0887/885-232; milvladimirova@abv.bg

 

Dr.Rumyana Stoyanova Andreeva – specialist in skin and venereal diseases – 0885/227-360; dkc_vt@abv.bg

 

Dr. Miglena Petrova Milanova – Internal Diseases, neurologist – 0886/465-558; miglena.milanova@yahoo.com

 

Dr. Ivan Georgiev Dadov– Medic nefrologie – 0888/786-278;svishtov@mareshki.com

 

Dr. Yoncho Petrov Petrov – Oncologie – 0888/737-147; info@avicena-vt.com

 

Dr. Evgenia Vladimirovna Vasileva– Family doctor– 0885/418-011; gein.doc@mail.bg

 

Dr. Yordanka Dimitrova Angelova– Family doctor – 0888/910-854; angelova.id@gmail.com

 

Dr. Krassimir Pavlov Petrov– Family doctor – 0888/427-356; dr_kpp@abv.bg

 

Dr. Milena Ivanova Vladimirova – Family doctor – 0887/884-469; milvladimirova@abv.bg

 

Dr. Nikolay Simeonov Simeonov– Family doctor – 0899/812-020; d_simeonov@mail.bg

 

Dr. Plamen Panov Ionchev – Family doctor – 0896/640-570; dr_panov@gp.gabrovo.com

 

Dr. Tanya Todorova Alexandrova– Family doctor – 0888/419-897; t_aleksandrova@abv.bg

 

Dr. Hristo Dimitrov Dimitrov– Family doctor – 0898/414-856; hristo_dimitrov@doctor.bg

 

Dr. Hristo Nikolov Popov– Family doctor – 0888/507-360; gp_68@abv.bg

 

Dr. Martcho Hristov Marchev – Orthopedist – 0888/716-181; martco_markov@abv.bg

 

Dr. Emil Petrov Nikolov -ophthalmologist – 0887/374-932; nich12@mail.bg

 

Dr.Ivanka Ivanova Yordanova – ophthalmologist – 0889/712-286; iivanova.183@gmail.com

 

Dr. Elena Dimitrova Zareva– Pediatrist;  Еmergency Medicine – 0885/296-882; elena_zareva@yahoo.com

 

Dr. Elena Marinova Ianeva– Pediatrist – 0888/082-379; elenka_yaneva@abv.bg

 

Dr. Margaritka Stoyanova YonovaBoranova – Pediatrist – 0878/833-435; margaritayonova@abv.bg

 

Dr. Georgi LyubenovYanev– Medic epidemiolog; Psihiatrie – 0878/495-333; gyanev2001@gmail.com

 

Dr. Milko Tsvetanov Mihaylov – Radiologie – 0896/891-561; dr_mcmihailov@abv.bg

 

Dr. Polya Stoyanova Stoyanova – Medic epidemiolog – 0878/572-333; rcz_stojanova@mbox.digsys.bg

 

Dr. Camellia Lubomirova Kirinkova – Еmergency Medicine – 0888/508-895; kameliq_kir1971@abv.bg

 

Dr. Reneta Todorova Gongalova – Еmergency Medicine – 0888/223-855; reniii@abv.bg

 

Dr. Valentina Petrova Hadzhiradeva – Еmergency Medicine – 0885/721-577; info@csmp-vt.com

 

Dr. Mariana Kirilova Mihailova– Еmergency Medicine – 0887/872-183; doctor_m.kirilova@abv.bg

 

Dr. Violeta Nikolova Pashova –  Internal Diseases, toxicologist – 0899/834-491; viva.vp@abv.bg

 

Dr. Mariana Ivanova Vitanova – Hematologist – 0888/548-291; mariana.vitanova@gmail.bg

 

Dr. Atanas Nikolaev Atanasov– Otorhinolaryngologist – 0888/806-367; ent777@abv.bg

 

Dr. Mihail Angelov Irinkov – Otorhinolaryngologist – 0888820-629; mi6o_58@abv.bg

 

Dr. Biserka Ivanova Akivanova– Рhysiotherapy – 0887/573-585; b.akivanova@dir.bg

 

Dr. Plamen Georgiev  Simeonov –   Physiotherapist – 0888/819-986; rlk_kn@abv.bg

 

Dr. Radinka Ventzislavova Dimitrova – Рhysiotherapy – 0887/839-580; d_rdimitrova@abv.bg

 

Dr. Yanka Peneva Mintcheva– Рhysiotherapy            – 0888/721-500; apm@dir.bg

Ден за почит към загиналите при изпълнение на хуманния си дълг

Районна лекарска колегия във Велико Търново организира отбелязването на 15 август – Ден за почит към загиналите при изпълнение на хуманния си дълг

15 август 1963 година. Между Велико Търново и Горна Оряховица става тежка автомобилна катастрофа. Разхлопан и претъпкан с пътници автобус се блъска в камион и избухва в пламъци. В рейса пътува младият лекар на с. Стрелец, Великотърновско д-р Стефан Черкезов, който  отива на служебно съвещание в окръжния център. Съдбата е милостива към него, тъй като той се намира близо до вратата и при жестокия инцидент е изхвърлен през нея навън от взривната вълна, без почти да пострада. Човешкият му и лекарски дълг обаче надделяват и  д-р Стефан Черкезов се хвърля в автобуса-факла, за да спасява ужасените от огнения ад  хора. Пламналата му коса, найлоновата риза, която се стопява по тялото му и допълнително влошава изгарянията, не го възпират и той всеотдайно и сърцато изважда пътници от автобуса. Спасява 47 души. Когато от Велико Търново и Горна Оряховица пристигат спасителните линейки, двадесет и шестгодишният  медик, сам нуждаещ се от спешна помощ, започва да пренася пострадалите с носилки и отказва да бъде транспортиран, за да помогне и на последния нуждаещ се. Накрая остава съвсем сам и тръгва под жаркото слънце пеша. По пътя го пресреща върнала се специално за него линейка. Пристигнал в хирургичното отделение на болницата, той отпраща втурналите се към него лекари с думите: “Колеги, оставете ме, аз бездруго ще умра. Гледайте другите пациенти!” Рано сутринта на другия ден, 16 август,  д-р Стефан Черкезов издъхва в адски мъки и в пълно съзнание. Край леглото му е младата му съпруга Лидия. Тя е свидетел и на последните му думи: “Кажи на татко, че не е харчил напразно парите си, за да ме изучи; и нека да бъде горд с мене-  показах се като истински лекар…”

Така завършва краткият живот на д-р Стефан Черкезов, роден на 26 април 1937 година във Виноград, Великотърновско Лекарският му стаж също е кратък. Започва работа на 1 януари 1963 година, мечтае да помага на хората като хирург, а за поколенията завинаги остава като пример за проявена жертвоготовност и човеколюбие . И като патрон на областната болница във Велико Търново.

В началото на 2006 година по инициатива на в. “Български лекар” датата 15 август е обявена за ден на д-р Стефан Черкезов и лекарите, загинали при изпълнение на служебния си дълг.

И тази година десетки медици и граждани на Велико Търново откликнаха на поканата, на организираното, от Районна лекарска колегия във Велико Търново отбелязване на 15 август – Ден за почит към загиналите при изпълнение на хуманния си дълг медици и  всички българи загинали при изпълнение на служебните си задължения.

Точно в 12 часа, всички медици, официални лица и граждани сведоха глава и запазиха едноминутно мълчание.

В 13,30 часа, във Виноград, родното село на д-р Стефан Черкезов, РЛК също извърши ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на героя.

 

Ден за почит към загиналите при изпълнение на хуманния си дълг

Ден за почит към загиналите при изпълнение на хуманния си дълг

Ден за почит към загиналите при изпълнение на хуманния си дълг

Ден за почит към загиналите при изпълнение на хуманния си дълг

Ден за почит към загиналите при изпълнение на хуманния си дълг

Ден за почит към загиналите при изпълнение на хуманния си дълг

Ден за почит към загиналите при изпълнение на хуманния си дълг

Ден за почит към загиналите при изпълнение на хуманния си дълг

 

Документи

Дифузнипаренхимнибелодробниболести (ДПББ)

проф. д-р Д. Костадинов, КЦББ при МФ на МУ-София


Компресионни невропатии

Росен Хаджииванов


НИСКИТЕ ДОЗИ АЦЕТИЛСАЛИЦИЛОВА КИСЕЛИНА /АСК /
И УСЛОЖНЕНИЯТА ОТ ГОРНИЯ ГИТ 

М. МУХТАРОВ
МБАЛ “КЪРДЖАЛИ” ООД
ГАСТРОЕНТЕРОЛОГИЧНО ОТДЕЛЕНИЕ


Хормонални разстройства при затлъстяване

Проф.И. Даскалова, дмн

Началник к-ка по ендокринология, ВМА


bg_BG 
Новини
октомври 2015
П В С Ч П С Н
« юни   ян. »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031