Здраве

9 въпроса за ОВИ

Всяка майка знае съкращението ОВИ – остра вирусна инфекция. Тя има много симптоми и се появява често, особено при малките деца и особено през зимата. Предлагаме ви отговори на най-важните неща, които трябва да знаете за ОВИ.

 

1 ЛЕСНО ЛИ СЕ „ХВАЩА“ 

 

В действителност да. Достатъчно е мъникът да е леко настинал от снега, дъжда или вятъра и имунитетът му спада. Това прави организма податлив на атакуващите вируси в яслата, детската градина, площадката или центровете за забавления.

 

2 КАКВИ СА ОСНОВНИТЕ СИМПТОМИ 

 

Симптомите могат да бъдат разделени в две основни групи – локални и общи. Към първите се отнасят кихането, кашлицата, секретите от носа и болките в ушите. Вторите показват реакциите на целия организъм на детето – повишена телесна температура, отпадналост, болки в мускулите и главата.

 

3 КАК СЕ УСТАНОВЯВА ОВИ 

 

Опитният педиатър може да постави диагноза само по преглед и разговор с майката. Все пак, ако лекарят ви помоли да направите кръвни изследвания, изпълнете заръките му. Резултатите показват наличието на инфекция.

 

4 ДА ПОТЪРСИТЕ ЛИ МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ ПРИ ПЪРВИТЕ СИМПТОМИ

 

Прегледът при педиатъра, особено на дете под три години, е задължителен. Над тази възраст, с много внимание, можете да приложите изпитаните и препоръчаните ви от педиатър методи за лечение на първоначалните симптоми.

 

5 ДА ДАВАТЕ ЛИ ВЕДНАГА ЛЕКАРСТВА

 

Преди да дадете медицински препарат на детето, консултирайте се с лекар. Опитайте се първо да подсилите хлапето с мед, чай, топла вана. Не експриментирайте с наследника си: при влошаване на състоянието потърсете медицинска помощ.

 

6 КОЯ Е ПЪРВАТА ПОМОЩ

 

Първата помощ, която можете да приложите при леките симптоми, е да направите топла вана на крачетата. След нея помолете мъника да изпие чаша топъл малинов чай с мед и лимон, естествено в топлите завивки в леглото.

 

7 ПОМАГАТ ЛИ ИНХАЛАЦИИТЕ

 

Да, но могат да се прилагат само върху деца без повишена температура. Не е нужно детето да диша над горещата вода. Достатъчно е да затворите вратата на кухнята, да сложите голяма тенджера с вода на котлона и след като заври, да поставите вътре лайка. Детето ще вдишва полезния аромат, докато си играе.

 

8 С КАКВО ДА ГО ХРАНИТЕ

 

По време на болестта е добре да приложите диета за детето. Премахнете месото, сладките и мазните храни. Подбирайте растителна храна и млечни продукти. Не забравяйте топлите напитки – чай, мляко.

 

9 КОГА МОЖЕ ДА ЗАПОЧНЕ ЗАКАЛЯВАНЕТО

 

Можете да закалявате детето по всяко време, независимо от сезона. Има едно основно условие – детето трябва да е напълно здраво. Ако е прекарало ОВИ, продължете закалителните процедури поне две седмици след оздравяването му.

 

 

Автор: Десислава Христозова
Консултант: д-р Ирена Влахова – специализант педиатър, Университетска детска болница, МУ-София

Направи коментар

Трябва да сте се регистрирали за да направите коментар.

bg_BG 
Новини
август 2020
П В С Ч П С Н
« юни    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31