Росица Янкова: 28 000 ще започнат работа до 2-3 месеца

С Росица Янкова, зам.-министър на труда и социалната политика, разговаря Виктор Иванов
– Госпожо Янкова, имате ли разчети колко квалифицирани българи ще загубим от падането на ограниченията за работа в ЕС?

– Министерството на труда и социалната политика не води статистика на българите, които емигрират, нито на тяхната квалификация. Но факт е, че българите, които са искали да емигрират, вече са го направили. В момента се наблюдава интерес към университетите в чужбина, като немалка част от студентите се връщат след завършването си. По отношение на тяхното връщане ние имаме добра практика да провеждаме трудови борси там, където има по-голяма българска студентска общност. Правим срещи между тях и мултинационални компании, които инвестират в България. Тези млади хора са много добре подготвени и биха могли да заемат и високи мениджърски позиции. Иначе емигрантската вълна не се случи Не се оправдаха очакванията на част от европейските правителства, които буквално стояха по изходите на техните летища и очакваха да посрещат стотици хиляди българи. От няколко години българите търсят основно сезонна работа извън страната, главно селскостопанска. Ако можем да говорим за българска вълна към западните държави, то ще е през лятото и те ще останат там в рамките на 2-3 месеца.

– Тогава приключи ли изтичането на мозъци?

– Единственият риск, и той не е от 1 януари 2014 г., е свързан с медицинските кадри. Имаме известни притеснения, че отварянето на пазара може да предизвика увеличаване на лекарите, които търсят препитание в чужбина предвид много по-високото заплащане и многото свободни позиции в останалите държави от ЕС.

– България има ли план да привлече лекари извън ЕС на мястото на напускащите българи?

– На този етап не обмисляме подобна политика. Има много чужди студенти по медицина, през последните години се увеличава броят на турските и гръцките и много от тях се реализират тук. Заедно с Министерството на образованието и науката опитваме с различни проекти за повишаване на квалификацията, за придобиване на определени специализации по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ да задържим българските медици тук. В новия програмен период ще продължим да работим с МЗ по проекти, насочени към младите и завършващи лекари.

– Защо и заетост, и безработица растат през 2013 г.?

– Нивата на заетост започнаха да растат, защото сивата икономика започна да изсветлява. През 2010 г. делът на сивата икономика бе около 42%, а изследване отпреди месец посочва ниво около 31%. Заради множеството информационни кампании все повече българи знаят своите права и претендират за спазването им от работодателите. Допълнително наблюдаваме, че малките и средните фирми нямат намерения да съкращават работници. Според анкетите на Агенцията по заетостта (АЗ) едва 0,7-0,8% от фирмите планират съкращения, 60-70% ще задържат персонала си, а останалите дори ще назначават нови хора.

– Защо тогава расте и безработицата?

– Това също е обяснимо. Ние стартирахме много активно мотивирането на така наречените обезкуражени лица, които нито търсеха работа, нито участваха в обучение. Всекидневно трудовите посредници вече консултират такива хора и те се включват в търсене на заетост или в обучение. Това неминуемо води до повишаване на нивото на официалната безработица. Тези хора и досега са били без работа, но не са търсели услугите на държавата.

– Какви ще са основните политики по отношение на заетостта през 2014 г.?

– На първо място работата с младежите. От 1 януари стартирахме индивидуална работа с всеки младеж. В АЗ има специални трудови посредници за младите, започна изготвянето на индивидуалните планове. Ударно се одобряват проекти по Националния план по заетостта и от февруари ще стартират. 23 хил. души се очаква да започнат работа по мерки, финансирани от бюджета, още в първите 2-3 месеца на годината.

Ускорено разработваме новата оперативна програма и много бързо продължаваме и стартираме микропроцедури от настоящата, по които също до 2-3 месеца ще бъдат наети 4-5 хил. нови работници, предимно младежи. Имаме одобрени регионални проекти за около 5 млн. лв., търсим и допълнителен ресурс за тях.

Не на последно място е и подобряване качеството на работната сила, но според нуждите на бизнеса. Скоро ще представим българо-австрийски проект, насочен към дуалното обучение, завършваме оформянето на документи за кандидатстване и с швейцарско финансиране, насочено към ромите. С тази специална група имаме да работим доста за ограмотяване и включване на пазара на труда. Това ще стане чрез интегрирани проекти, в които ще се отделят средства за подобряване на битовите условия, за връщане в училище на необразованите и, разбира се, на пазара на труда, подобряване на здравната култура. Програмата е на стойност над 6 млн. швейцарски франка.

– Какви обучения ще финансирате според заявките на бизнеса?

– Започва да се съживява строителството и в него ще се търсят хора с началото на сезона. И общините, и държавата предвиждат инвестиции в инфраструктура, което ще създаде допълнителна работа за строителните фирми и търсене на строители. Търсят се рехабилитатори, санитари, социални асистенти. Една от най-търсените професии остават инженерите в областта на високите технологии, в АЗ има обяви, по които заплатите достигат до 2 700 лв., но тук не можем много да помогнем, защото се изисква висше образование. Все пак има степени на обучението по информационни технологии, които дават квалификация за програмист или за разработка и поддръжка на уебсайт. Търсят се търговски представители и шивачки. Младите хора имат интерес в редприемачеството, имат доста идеи – едни добри, други не толкова. В рамките на Европейската гаранция за младежка заетост ще подкрепяме стартиращ бизнес. Ще има обучение по предприемачество.

– А кои ще махнете, защото няма нужда от тях?

– Не бих казала, че ще ги махнем, но ще отпускаме средства за обучения само ако се появи търсене. Такива са например бизнес-секретар, мениджър на офис, оператори в минната промишленост. Младите хора трябва добре да си помислят, преди да решат какво да кандидатстват в университета. Да се консултират с кариерен специалист, услуга, която предлагаме.

– Към какви хора е насочена субсидията от 600 лв. за преместване на работа в друг град?

– Целта е да стимулираме човек, който има предложение за работа в друг град, да приеме и да се премести. Например в Северозападна България фирми търсят шофьори, автомонтьори, персонал в заведения и не могат да намерят в региона. А в София има хора, които с помощта за пренасяне на имуществото могат да започнат кариера в добра компания. Има и субсидия за транспорт, която се ползва, когато хората запазват мястото, в което живеят, и си намират работа в близък град. Това е улеснение в първите стъпки, когато заплатите не са толкова добри и ние помагаме на хората да се докажат пред работодателя. В интерес на истината към мярката за пренос на покъщнина почти няма интерес, но се надявам с активирането на младежите, които са по-гъвкави, да помогнем на повече хора.

– Ще има ли тази година ваучери за наемане на домашни работници?

– Това е добър инструмент и ползването му ще бъде разширено. Но при дизайна на проектите за всеки случай ще се преценява дали ползването на ваучери е подходящо, трябва да се минимизират рисковете за злоупотреби. Те могат да се ползват в социалните услуги, но са добър механизъм и при наемането на домашни помощници и всякакви услуги, които се заплащат почасово. В стойността на ваучера се съдържа както часовата ставка, така и социалното осигуряване на работника. Много по-удобен е както за работодателя, така и за посредника и самото работещо лице. За обучение също ще бъдат използвани, също и при почасово ангажиране на младежи. Смятам, че още тази година ще стартираме нови видове услуги с ваучери.

Направи коментар

Трябва да сте се регистрирали за да направите коментар.

bg_BG 
Новини
август 2020
П В С Ч П С Н
« юни    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31