Автоматизирана библиографска база данни „Българска медицинска литература” – БМЛ

От 1993 г. в ЦМБ се изгражда и функционира автоматизирана библиографска база данни „Българска медицинска литература”. Тя съдържа библиографска информация за оригинални научни статии от всички налични в ЦМБ многопрофилни или тясноспециализирани  български научни медицински списания и сборници. Базата данни се актуализира текущо и постоянно се обогатява. Включени са статии и обзори от български и чужди автори от авторитетни български списания на ниво университетска медицина, както и мемория (персоналии), статии за Александровска болница и МУ-София. В базата данни са включени над 43000 статии от над 150 български медицински списания и сборници, като броят им се увеличава непрекъснато. Всеки запис на статия съдържа сигнатурата на списанието в нашата библиотека, в което е публикувана статията, както и идентификационния код на списанието в международната система за регистрация на периодичните издания  (ISSN), авторите, оригиналното и преводно заглавие (ако има) на статията, библиографски данни, предметна рубрика и ключови думи на статията, пристатийна библиография (цитации). За индексиране и предметизиране на статиите се използва контролиран речник на биомедицинските термини, както и медицински предметни рубрики /MeSH/, които се използуват и при търсенето в MEDLINE.    Статиите са обработени аналитико-синтетично, което позволява на потребителите да извършват търсене в автоматизирания каталог на ЦМБ по:

“Заглавие на статията”  “Автори” “Предметни рубрики”  “Ключови думи” (по Medical Subject Headings – MEDLINE)  “Тематични рубрики” (публикации на МУ – София и на всички Университетски болници – София – засега от 2004 г. до 2007 г.)  “За него/за нея” (информация за персоналии, юбилеи на български лекари, in memoriam и др.)  “Източник периодика” (заглавие на списанието, в което е публикувана статията)  “Всички думи” (търси във всички полета)

Включването на всички оригинални публикации в база данни „Българска медицинска литература”, позволяват точно и бързо предоставяне на публикационни и цитатни справки за нуждите на авторите. В отдела се извършват и автоматизирани библиографски справки в база данни „Българска медицинска литература” по заявка на потребителя.

Направи коментар

Трябва да сте се регистрирали за да направите коментар.

bg_BG 
Новини
Food and Drug Administration (FDA) в САЩ одобри на 13.12.2013 г. продажбата на Cerena Transcranial Magnetic Stimulator (TMS; eNeura Therapeutics), първото устройство, одобрено за облекчаване на болката, предизвикана от мигренозно главоболие с аура.
„Ръководство” за обсъждане на грижите в края на живота, публикувано на 15 юли в Canadian Medical Association Journal, предоставя препоръки в помощ на лекарите за провеждане на деликатното обсъждане на грижите в края на живота с хоспитализираните пациенти и членовете на тяхното семейство.
февруари 2020
П В С Ч П С Н
« юни    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829